Recept na mechový dort

Je tady jaro, vše v přírodě se začíná krásně zelenat. Pojďme si upéct i zelený dezert. Připravila jsem pro Vás zdravější verzi mechového dortu. Kokosový cukr krásně osladí korpus, oříšky mu dodají super chuť, a tak není vůbec potřeba doslazovat krém. Osvědčil se nám nejen jako dezert, ale moc rádi jsme si na něm pochutnali i na snídani.

shutterstock_270778307

logo Na korpus potřebujeme: 

    • 450g mraženého špenátu ( po rozmražení a vymačkání vody z něj bude cca 250g)
    • 100g kokosového oleje
    • 5 vajec (nejlépe domácích) pokojové teploty
    • 200 g  ořechů (120g lískáčů, 80g vlašáků nebo pekanů)
    • 200g bezlepkové mouky (nejlépe se za mě chová ta od značky Doves farm - seženete ji v Bille, Kauflandu a Globusu)
    • 100g kokosového cukru
    • 1/2 šťávy z citronu
    • Kypřící prášek 
    • špetku soli

logo Na krém potřebujeme:

  • 2 mascarpone 2x 250g
  • 2 šlehačky 2x 250 g
  • 1 tvaroh (250g)

logo  Na ozdobení:

borůvky, maliny, jahody.

logo Příprava korpusu:

  1. Nejprve si v blendru rozmixujeme ořechy na mouku. Ideální je mouku prosít a větší kousky znovu rozmixovat. Je to asi nejpracnější krok celého receptu. Případně můžete použít kupovanou ořechovou mouku. Hotovou mouku si dejte bokem do mísy.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky dejte do blendru.
  3. Ke žloutkům přidejte kokosový olej, kokosový cukr, špenát (pořádně vymačkaný a zbavený vody). Rozmixujte do hladka.
  4. Smíchejte mouky (ořechovou i bezlepkovou) s kypřícím práškem a špetkou soli. A vmíchejte je do rozmixované směsi.
  5. Nakonec jemně přimíchejte vyšlehaný sníh
  6. Pečeme v rozehřáté troubě na 170st. zhruba 45min. (Já použila formu o průměru 26cm)
  7. Hotový korpus nechme vychladnout. Po vychladnutí rozkrájíme na 3 pláty.

logo Příprava krému: 

  1. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky
  2. V druhé míse smícháme mascarpone a tvaroh a opatrně vmícháme šlehačku
  3. Dáme do lednice ztuhnout

logo Dokončení dortu:

Korpus máme  rozkrájený na 3 pláty. Jeden plát můžeme rozdrobit a posypat s ním dort. Nebo můžeme udělat klasický vrstvený dort ze 3 plátů a 3 vrstev krému. 

TIP: každou část korpusu ještě potřete domácí marmeládou (výborný je s třešňovou či borůvkovou)

Před krájením nechme ztuhnout v lednici.

Obrázek1

 

Dobrou chuť!

Autorka: Anny Lužná