BIO, Kokosová mouka
Bezlepkové cukroví z kokosové mouky

Mouka je skvělá pro lidi s celiakií, vyšším cholesterolem, pro všechny, kteří mají potíže s trávením, paleo nadšence a rozené experimentátory, kteří musí vyzkoušet každou novinku 😉
Přiznáváme ale, že pečení z této mouky není úplně pro začátečníky. Protože je přirozeně bezlepková, může být poněkud náročné z ní vypracovat pevné těsto. Oba recepty dala dohromady zkušená kolegyně Lucie, kterou pečení nejen baví, ale její výtvory jsou doslova delikatesní. Jak sama říká: „Chce to trochu trpělivosti, pečlivosti, ale výsledek stojí za to!“ Co pro vás tedy Lucka připravila?

Kokosové hvězdičky s moruší
Budete potřebovat: 1 a půl hrníčku kokosové mouky, ½ lžičky jedlé sody, ½ hrníčku kokosového oleje + na potření pečícího papíru, 3 lžíce kokosového mléka, 4 lžíce kokosového cukru, 2 celé vejce + bílek na potření hvězdiček
Jak na to: Nejprve smíchejte hrníček kokosové mouky s jedlou sodou. Zvlášť ušlehejte 2 celá vejce s olejem a kokosovým mlékem, celou směs vsypte do sypkého základu. Pomocí robota či vlastního úsilí hmotu spojte a pořádně propracujte. Nebude držet pohromadě, ale to je v pořádku, kokosová mouka neobsahuje lepek, tudíž se hůře pojí.
Připravte si dva kusy pečicího papíru a oba lehce potřete kokosovým olejem. Mezi papíry vložte ¼ těsta a rovnoměrně rozválejte přes papír (na cca 0,5 cm). Vykrajujte hvězdičky a na pečícím papíře je vždy zlehka potřete bílkem. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut na 170 °C.
Zdobit můžete morušemi, čokoládou, plátky kokosu nebo lze k sobě hvězdičky spojit pikantní marmeládou (třeba malinovou nebo brusinkovou).

Medové kokosky
Budete potřebovat: 30 g kokosové mouky, 2 lžíce kokosového cukru, 40 g medu, 30 g změklého másla, 15 g sušeného strouhaného kokosu
Jak na to: Všechny ingredience smíchejte a pečlivě propracujte, vznikne lepivé těsto, ze kterého budete „uždibovat“ malé kokosky. V rozehřáté troubě pečte asi 8 minut při 170 °C. Až plech vyjmete z trouby, nechejte kokosky dojít, jinak by se vám mohly rozpadnout. Nechte vychladnout a pak teprve uskladněte. Lehce navlhnou a chutě se ještě zvýrazní…
Zanechte hodnocení